BLANTERWISDOM101

Jako Türleri ve Jakolar Hakkında Kısa Açıklamalar

22 Mart 2012 Perşembe



 Jako Türleri ve Jakolar Hakkında Kısa Açıklamalar:


Dünyada tüm ülkedeki insanların beslemeyi en çok tercih ettiği papağan türü Afrika Gri Papağanlarıdır. Diğer papağan türleri göz alıcı renk ve güzellikte olmalarına rağmen  neden Jakolar bu kadar rağbet görmektedir? Bunun nedeni  konuşmaya yani taklit yeteneğine en yatkın olmalarından kaynaklanmaktadır .Jakolar diğer papağan türleri ile karşılaştırıldığında daha meraklı ve bir o kadar şüpheci  çevreye karşı  daha güç güven kazanan türdür.
                                    


                            Yukarıdaki şablonda papağan türlerinin konuşma yetenekleri sıralanmıştır.


Gri  papağanlar genelde iki tür olarak bilinir. Aslında bu bilgi eksik bir bilgidir. Gri  papağanların üç farklı türü bulunmaktadır.

1)      Kongo Jakolar: (Psittacus erithacus erithacus) Boyları genelde 32 – 35 cm , ağırlıkları 400 –

490 gram civarındadır. Bazı Kongo ların boyları 37 cm ye kadar olabilir.
       
                   
2)      Ghana Jakolar: (Psittacus erithacus princeps ) Boyları 31 cm civarında , ağırlıkları 350 -450

Gram civarındadır. Bir çok kişi Kongo beslediğini düşünür fakat Kongo ile Ghana yanyana geldiğinde Ghana ların aslında daha minyon olduğu kolaylıkla farkedilecektir.
                                        
3)      Timneh Jakolar: (psittacus erithacus timneh) Boyları 30 cm ,ağırlıkları 290 – 350 gram civarındadır. Gaga renkleri bej dir. Kongolara kıyasla daha koyu gridirler ayrıca Kongoların kuyrukları kırmızı iken timnehlerin kuyrukları bordo rengindedir. Timnehler , Ghana türünden de minyondur. Kongo larda zaman zaman görünen tüy yolma sıkıntısı Timnehlerde daha az görülür. Timnehler, Kongolardan daha kısa sürede insana alışır. Fakat buna rağmen Kongolar bilinmeyen bir nedenle daha çok rağbet görmektedir.

                                                
Aşağıdaki resimlerde Kongo ile Timneh arasındaki farklar daha net olarak görünmektedir.



                                    









Jakolarda yaş tahmini:

Gri papağanların yaş tespiti gözlerden yapılır .Bir yaşına kadar olan Jakoların gözleri siyahtır.Bir yaş ile üç yaş arasındaki Afrika papağanların gözleri siyahtan çok gridir. Üç yaşından sonra gözler sarımsı bir renk olur. Üç yaşından büyük olan bir Jakonun yaşı tahmin edilemez. Papağan dört yaşındada olabilir ellidört yaşındada.Bunu neden söylüyorum satın almayı düşündüğünüz jakonun  beş yaşında olduğunu iddia eden satıcının bu iddiası teyit edilemez. Jakolar beslenme , bakım ve ilgi durumuna göre 50 – 70 yıl kadar yaşarlar.
          Yukarıdaki ve aşağıdaki resimde soldan sağa olmak üzere birkaç aylık, 1 yaşında. 2 yaşında ve 3 yaş ve üstü bir papağanın göz rengi gösterilmiştir.

Aşağıdaki videoda henüz 7 haftalık jakolar görülmektedir.Göz renklerine dikkat ediniz:

                                   
 Aşağıdaki videoda 11 haftalık bir jako görülmektedir:                     

Jakolarda Cinsiyet Ayrımı :

Jako larda cinsiyet ayrımını gözle yapabilmek mümkün değildir. Bunun için DNA testi veya endoskopik incelme gerekir. Ülkemizde henüz yapılamayan DNA testi için birkaç adet göğüs tüyünün veya 2-3 adet kanat tüyünün posta yoluyla yurtdışına gönderilmesi gerekmektedir. Testin toplam maliyeti yaklaşık 40-50 Avro civarındadır.Dış emarelerle cinsiyet tahmini aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
Dişi jakoların özellikle 4-5 cm. kadar olan kuyruk tüylerinin uç kısmında çok dikkatli bakıldığında fark edilebilen gümüşi bir renk vardır oysa erkek jakoların kuyrukları tamamen kırmızıdır.

Düzeltme Notu (06.04.2012): Darıca Hayvanat Bahçesinde artık cinsiyet tespiti yapıldığını bir kaynaktan duydum.Fakat henüz araştırıp teyid etme fırsatı bulamadım.Bilgilerinize...

                                                     
Yukarıda DNA testi ile dişi olduğu tespit edilen bir jakonun kuyruk tüyleri görülmektedir.

Kafeste beslediğimiz Jakolardan yavru almak pek mümkün olmamaktadır. Bunun nedeni çok zor eş seçmeleridir. Eş seçmeleri  için 30 – 40 lı gruplar olmalıdır. Jakolar genelde tek eşlidir. Eylül ayı ile Temmuz arası çiftleşmeleri için en uygun zamandır.3 – 5 arası yumurta yaparlar otuz günlük bir kuluçka süresi vardır. Kuluçkadaki dişiyi erkek Jako besler. Doğan yavrulara anne ve baba beraber bakarlar. Jakoların üretimi ve çiftleşme konusuna ilerde ayrıntılı olarak değineceğim için burada lafı uzatmak istemiyorum.

       





İçerik için alıntı ve çeviri yapılan kaynaklar:

Share This :