BLANTERWISDOM101

Kafes Kaçkını Papağan Türleri

5 Ocak 2019 Cumartesi



Türkiye'de Papağan Sayımları ile yedi ilde toplam 9 papağan türüne ait kafes kaçkını bireyler tespit edilmiştir. Bu türler; Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus), Sarı taçlı kakadu (Cacatua sulphurea), Gri papağan (Psittacus erithacus), Senegal papağanı (Poicephalus senegalus), Turuncu kanatlı amazon papağanı (Amazona amazonica), Erikbaş papağan (Psittacula cyanocephala), Doğu yassıkuyruğu (Platycercus eximius), Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus) ve Maskeli Cennet Papagani (Agapornis personatus)’dır (Şekil 1).




Şekil 1. Türkiye'de görülmüş olan kafes kaçkını papağan türleri ve tanımlama kılavuzu

Bu türler Türkiye’de üreyen bir popülasyon kurmadığı için statüleri kafes kaçkınıdır (Tablo 1). Şu anda ekolojik bir etkileri yoktur. Yerli olmayan türlerin ilk tespiti türlerin yönetimi için önemlidir. Bu nedenle kafes kaçkını bireylerin Türkiye genelinde izlenmesi gereklidir.

Papağanların kafes kaçkını statüsünde doğada gözlenmesi kasten serbest bırakma ya da dikkatsizlik sonucu kafesten kaçması ortaya çıkmaktadır. Bu türlerin Türkiye’de doğada neden olduğu bir sorun tespit edilmemiştir. Gelecekte İskender papağanı ve Yeşil papağan gibi doğaya uyum sağlayıp ülkemizde üreyen türler olup olmayacaklarını anlamak için yeni gözlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de egzotik kökenli papağan türlerinin izlenmesine gelecek yıllarda da vatandaş bilimi çalışmaları ile devam edilecektir.


Tablo 1. Türkiye’de rastlantısal olarak gözlenmiş olan kafes kaçkını statüsündeki papağan türleri





Türkiye’de kafes kaçkını papağan türlerinin görüldüğü iller



Teşekkür:


Papağan gözlemlerini gönderen Yıldız Kardaş, Hülya Akar, Ayhan Erdemgüler, Ozan Kral, Serkan Yaman, Kerem Ali Boyla, İbrahim Sargın, İnanç Sarı, Şener Çelik, Nilay Tezsay, Duygu Eserdağ, Can Eray Aydemir, Jose Tavares, Özgün Sözüer, Soner Bekir, Şefik Yıldız, Cemalettin Erdoğan, Nilay Güler ve Murat Yiğitoğlu'na teşekkür ederiz.


Daha detaylı bilgi için kaynak; 

Per, E. 2017.  The first report and preliminary observations on escaped parrot species (Psittaciformes) in Turkey through citizen science. Bird Census News, 30(2), 47-52.



Share This :