Türkiye'de Papağan Sayımları ile yedi ilde toplam 9 papağan türüne ait kafes kaçkını bireyler tespit edilmiştir. Bu türler; Sultan papağanı (Nymphicus hollandicus), Sarı taçlı kakadu (Cacatua sulphurea), Gri papağan (Psittacus erithacus), Senegal papağanı (Poicephalus senegalus), Turuncu kanatlı amazon papağanı (Amazona amazonica), Erikbaş papağan (Psittacula cyanocephala), Doğu yassıkuyruğu (Platycercus eximius), Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus) ve Maskeli Cennet Papagani (Agapornis personatus)’dır (Şekil 1).
Şekil 1. Türkiye'de görülmüş olan kafes kaçkını papağan türleri ve tanımlama kılavuzu
Şekil 1. Türkiye'de görülmüş olan kafes kaçkını papağan türleri ve tanımlama kılavuzu
Bu türler Türkiye’de üreyen bir popülasyon kurmadığı için statüleri kafes kaçkınıdır (Tablo 1). Şu anda ekolojik bir etkileri yoktur. Yerli olmayan türlerin ilk tespiti türlerin yönetimi için önemlidir. Bu nedenle kafes kaçkını bireylerin Türkiye genelinde izlenmesi gereklidir.
Papağanların kafes kaçkını statüsünde doğada gözlenmesi kasten serbest bırakma ya da dikkatsizlik sonucu kafesten kaçması ortaya çıkmaktadır. Bu türlerin Türkiye’de doğada neden olduğu bir sorun tespit edilmemiştir. Gelecekte İskender papağanı ve Yeşil papağan gibi doğaya uyum sağlayıp ülkemizde üreyen türler olup olmayacaklarını anlamak için yeni gözlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de egzotik kökenli papağan türlerinin izlenmesine gelecek yıllarda da vatandaş bilimi çalışmaları ile devam edilecektir.
Share This :
comment 0 yorum
more_vert