BLANTERWISDOM101

3-2-1 Poğaça

13 Mayıs 2016 Cuma


Merhabalar! Bloğuma hiç bu kadar uzun ara vermemiştim. Daha önce anlattığım özel nedenlerden dolayı yoğunum ve yorgunum. Beni merak edip; arayan, soran arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Benimki daha çok gönül yorgunluğu... Başımı alıp bir yerlere gidesim var. Şöyle, kimsenin bana muhtaç olmadığı, kendimle baş başa kalabileceğim bir yerlere... Tercihen de güler yüzlü, saflığını yitirmemiş insanların yaşadığı, küçük bir sahil kasabasına...Sen de çok şey istiyorsun canım, dediğinizi duyar gibiyim. Ne yapayım, artık tükendiğimi hissediyorum. Vücudum yardım çığlıkları atıyor. Aslında bu çığlıkları ben de atıyorum. Ama sorumluluklarımı yerine getirmekten başka çarem yok...

Güya poğaça tarif edecektim. Oysa içimi döktüm. Sizi de bunalttıysam özür dilerim. İşte tam da bu yüzden, epeydir buralarda değildim. Bu ruh halindeyken, içimden bir şeyler yazmak gelmedi. Ama silkelenip, kendimi toplamaya karar verdim. İşe de bu poğaça tarifiyle başlamak istedim.

Büyük bir ihtimalle çoğunuz bu poğaçayı biliyordur. Ben de bir televizyon programında görmüştüm. Ama bu tür şeyleri yapmamaya çalıştığım için denememiştim. Geçenlerde, kızımın doğum gününü fırsat bilip, yapayım dedim. Açıkçası benden de, konuklarımdan da tam not aldı....



MALZEMELER  :

3 paket kabartma tozu,
2 su bardağı yoğurt,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 çay kaşığı tuz,
4,5 su bardağı un ( Açıkçası gobit ekmekte başıma gelenden sonra ben un ölçüsüne güvenmedim. Kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar, kararınca ekledim.)
1 su bardağı galeta unu ( üzeri için ) 

Ben içinde lor peyniri ve maydanoz kullandım. Dilediğiniz her türlü harçla olabilecek bir poğaça.

YAPILIŞI  :

Yoğurt, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozlarını bir kaba alarak, iyice karıştırın. Yavaş yavaş un ekleyerek, kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Sonra ceviz büyüklüğünde( isterseniz biraz daha büyük olabilir) hamurlar kopartarak, elinizde yuvarlayın. İçli köfte yapar gibi, çanak şekline getirin ve içine harcınızı koyun. Ek yeri kapanana kadar elinizle büzün ve yuvarlayın. Her yerini galeta ununa buladıktan sonra, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizin. Yalnız tepsiye dizerken, doldurduğunuz yerin altta kalmasına dikkat edin. Yukarıda kalırsa, poğaçalar çatlıyor. Daha sonra 170 - 180 derecede, önceden ısıttığınız fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. 


Ben pişirmeden önce fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Pişince böyle büyüyorlar. Çıtır çıtır görünümlü, yumuşacık,bayatlamayan poğaçalarınız oluyor. Bu ölçüden 36 adet poğaça elde ettim. Siz daha büyük yapabilirsiniz tabii...

Misafirlerimin hiçbiri bu poğaçayı bilmiyormuş. İlk gördüklerinde tatlı kurabiye sandılar. Ama poğaça olduğunu söyleyince şaşırdılar. Dediğim gibi, hepsinden tam not aldı. Eğer henüz denemediyseniz, mutlaka deneyin derim. Hazır hafta sonu gelmişken, keyifli bir kaçamak olur.



Yazmak da, içimi dökmek de iyi geldi doğrusu. Eğer sabredip, yazımı okuduysanız teşekkür ederim. Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle...



Share This :