Dün aşurenin son günü olduğunu bilmeden öğlen pişirip komşulara dağıttım. Bu kadar alakasız yiyeceklerin bir araya gelip de lezzetli bir çorba olması sizce de garip değil mi ? Acaba agız tadımız alışkın olduğu için mi severek yiyoruz ? Diyede düşünmeden edemedim. 😂
Sorularıma cevap bulabilir miyim bilmiyorum ama aşurenizin lezzetine lezzet katacak pek bilinmeyen 10 gıdayı saymadan önce tarihçesini kısaca anlatmak istiyorum. ( Gerçekten kısa 😂)
Hz. Nuh' un kavmi çığırından çıkıp sapkınlıklara devam edince Rabb'im Hz. Nuh' a bir gemi yapmasını ve bu gemiye inanan insanları ve her cins hayvandan bir çift koymasını emreder.
Hz. Nuh bu emri yerine getirince Rabb' imiz yerleri suyla dolduran bir tufan koparır. Ve bu kavimdekiler boğularak helak olurlar. Sadece Hz. Nuh' un gemisindekiler kalır. Ancak onlarında yanlarına aldıkları yiyecekler azalınca hemen ellerindekileri karıştırıp bir çorba yaparlar. İşte bu çorbaya aşure denir.
Herkes aşurenin içindekileri malzemeleri az çok bilir. Ben bu yazımda pek bilinmeyenleri söylemek istiyorum Buyrun şimdide aşurenizin lezzetine lezzet katacak 10 malzemeye bakalım ;
1) Karanfil suyu ( Herkes karanfili ham haliyle koyar. En güzeli kaynatıp suyunu aşureye katmaktır.)
2) Çiğ krema ( Yok daha neler demeyin. 😁 Hem aşurenin rengini açar hemde lazzet verir. Pişmeye yakın ilave edebilirsiniz.)
3) Gül suyu ( Hoş bir aroma verir. Ocaktan aldıktan sonra aktarın. )
4) Vanilya ( Ben bir kaç paket vanilyayı aşuremi dinletirken ilave ediyorum. Çubuk vanilya olsaydı kokusu daha hoş olurdu tabi.)
5) Portakal ve limon ( hem kabukları hemde meyvesini katıyorum.)
6) Kivi ( İnanın içinde kivi olduğunu bile anlamayacaksınız.)
7) Bir çimdik tuz ( Şekerin tadını patlatmak için katılır.)
8) Armut ( Neden olmasın.)
9) Mandalina ( Ufak ufak doğrayıp katın.)
10) Muz ( ikram ederken üstlerine küçük küpler şeklinde doğrayıp katın.)
Diğer malzemelere ilaveten bunlarıda kattığımda gerçekten çok hoş bir aşure elde etmiş oldum. Hatta herkes aynı hazır gibi olmuş dedi. 😄 Ama tabi oranlarını çok iyi ayarlamak gerekiyor. Fındık, fıstık gibi kuruyemişleri ben en son üstlerine ilave ediyorum. İkram ederken tarçın ve narı da ekledim. Aşure yapmak isterseniz birde bu tarifle denemenizi öneriyorum. Beğemeceğinize eminim. 😄
Yazıyı yazarken aklıma saçma sapan bir düşünce geldi. Acaba zenginler aşurelerine mango, avokado, hindistan cevizi sütü, papaya meyvesi vs. katıyorlarmıdır ? Abarttın sende dediğinizi duyar gibiyim. Oysa içimden bir ses de neden olmasın diyor. 😂 Ama şeytan olduğunu düşünüp o sesi hemen silkeleyip kendimden uzaklaştırdım. Emin ellerdeyim.
Herkese ırkçılığın, cinsiyetçiliğin ve burjuvanın hakim olmadığı günler diliyorum...
Kişisel blog- Annesinin Prensesi 🌈
Aşureaşure ayının önemiaşure nediraşure yapmanın püf noktalarıaşurenin anlamıaşurenin hikayesiaşurenin malzemeleriaşurenin püf noktalarıen güzel aşuretariflerim
Share This :
comment 0 yorum
more_vert