BLANTERWISDOM101

Yeni Zelanda Tavşanı

23 Ağustos 2019 Cuma
Tartışma ve Sonuç Tavşan rasyonlarında ekmek mayası kullanılması imkanlarının araştırıldığı bu çalışmada, grupların düzenlenmesinde tavşanlar tesadüfi olarak seçildiğinden araştırma başlangıcında rasyonunda %2.5 maya bulunan 1. grupta ortalama canlı ağırlık, 2. ve 3. gruplardan önemli derecede düşük (p<0.05) bulunmuştur. Beş haftalık deneme sonunda rasyonunda %2.5 ve 5.0 düzeyinde maya bulunan gruplar ile kontrol grubu arasında canlı ağırlık bakımından istatistik bir farklılık gözlenememesine rağmen, rasyonunda %7.5 düzeyinde maya bulunan 3.grubun canlı ağırlığının kontrol grubundan önemli derecede (p<0.01) düşük olduğu tespit edilmiştir. Rasyonunda %7.5 düzeyinde maya bulunan 3. deneme grubunun toplam canlı ağırlık artışı kontrol grubu ve 1. deneme grubundan daha düşük (p<0.01) bulunmuştur. Yapılan araştırma bulgularından farklı olarak tavşan rasyonlarında soya küspesi proteini yerine maya proteininin kullanılabilirliğiyle ilgili yapılan bir araştırmada (2) soya küspesi proteininin %75’inin kuru maya proteini ile ikame edildiği grubun kontrol ve diğer deneme gruplarına kıyasla daha iyi bir canlı ağırlık artışı sağladığı kaydedilmiştir. Onifade ve ark. (11) ise 5-6 haftalık Yeni Zelanda tavşan rasyonlarına 56 günlük deneme süresince 3.0 g/kg maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) katılmasının canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını kontrol grubuna göre önemli derecede (p<0.001) arttırdığını bildirmişlerdir.

Yeni Zelenda Tavşanı Fiyatları
Share This :