Tartışma ve Sonuç
Tavşan rasyonlarında ekmek mayası kullanılması
imkanlarının araştırıldığı bu çalışmada, grupların düzenlenmesinde tavşanlar tesadüfi olarak seçildiğinden araştırma başlangıcında rasyonunda %2.5 maya bulunan 1.
grupta ortalama canlı ağırlık, 2. ve 3. gruplardan önemli
derecede düşük (p<0.05) bulunmuştur. Beş haftalık deneme sonunda rasyonunda %2.5 ve 5.0 düzeyinde maya
bulunan gruplar ile kontrol grubu arasında canlı ağırlık
bakımından istatistik bir farklılık gözlenememesine rağmen, rasyonunda %7.5 düzeyinde maya bulunan
3.grubun canlı ağırlığının kontrol grubundan önemli
derecede (p<0.01) düşük olduğu tespit edilmiştir.
Rasyonunda %7.5 düzeyinde maya bulunan 3. deneme grubunun toplam canlı ağırlık artışı kontrol grubu
ve 1. deneme grubundan daha düşük (p<0.01) bulunmuştur. Yapılan araştırma bulgularından farklı olarak tavşan
rasyonlarında soya küspesi proteini yerine maya proteininin kullanılabilirliğiyle ilgili yapılan bir araştırmada (2)
soya küspesi proteininin %75’inin kuru maya proteini ile
ikame edildiği grubun kontrol ve diğer deneme gruplarına kıyasla daha iyi bir canlı ağırlık artışı sağladığı kaydedilmiştir. Onifade ve ark. (11) ise 5-6 haftalık Yeni
Zelanda tavşan rasyonlarına 56 günlük deneme süresince
3.0 g/kg maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) katılmasının canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını kontrol grubuna göre önemli derecede (p<0.001) arttırdığını bildirmişlerdir.
Yeni Zelenda Tavşanı Fiyatları
Share This :
comment 0 yorum
more_vert